TKDK IPARD Proje Danışmanlık
IPARD, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek vermek amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşenidir. “Kalkınma, öncelikle kırsalda başlamalı” fikri ile Avrupa Birliği’ne aday olan ülkelerin, kırsal kesimin uğraş alanı olan tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında hibe destekleri verilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye’de proje kabul, değerlendirme, kontrol ve ödeme işlerinin tamamı için Avrupa Birliği akredite kuruluşu olan kurum, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak çalışan Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) dur. 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonunca onaylanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD projesi) ; Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılmasından önceki süreçteki öncelikli ihtiyaçları dikkate alınarak, sürdürülebilir kalkınma sağlamak için, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.
Desteklenen İller
TKDK IPARD programı ülke genelinde kapsama alanını sürekli olarak genişletmekte olup şu anda 42 ilde faaliyet göstermektedir. Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat illerini kapsamakta olup bu iller ile bağlı ilçe ve köylerindeki kırsal ve dağlık alanlar dahilindeki projeler ile yatırımlara destek sağlamaktadır.
Desteklenen Sektörler
101-1 Süt üreten tarımsal işletmeler
101-2 Kırmızı et üreten tarımsal işletmeler
101-3 Kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler
101-4 Yumurta üreten tarımsal işletmeler
103-1 Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-2 Kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-3 Kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-4 Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
103-5 Meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
201-1 Toprak Örtüsü yönetimi ve toprak erozyonu kontrolü
202-0 LEADER yaklaşımı-yerel kalkınma stratejilerinin uygulanması
302-1 Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi
302-2 Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi
302-3 Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri
302-4 Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri
302-5 Su ürünleri yetiştiriciliği
302-6 Makine parkları
302-7 Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Yukarıdaki başlıklar ile ilgili projeler için hibe destek oranları % 40 ile % 70 arasında değişmektedir. IPARD projeleri ile yapılan yatırımlarda Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Gümrük Vergisi, İthalat vergileri ile benzer harç ve vergi muafiyetlerinden yararlanılmaktadır. Dağlık alanlarda ve kadınların öncülüğünde yapılan projeler öncelikli olarak değerlendirilmektedir.
Yapılacak projenin uygun harcama kalemleri; yapım işleri, makine ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamaları şeklindedir. Ayrıca işletmenin kendi tüketimini karşılayacak yenilenebilir enerji üretimi için de destek verilmektedir
Mehmet Gündoğar Danışmanlık & Mühendislik 2012 yılından bu yana 53 Girişimcilik ve 122 Yatırım projesi ile toplamda 125.000.000 TL’lik yatırım kapsamında 87.000.000 TL devlet desteği ile hem danışanlarına büyük oranda destek olmuş hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Her geçen gün artan talep ile bu oran yükselmektedir. Danışanlarına projelerinin hayata geçirilmesi konusunda doğru yönlendirmeyi yapmak adına programlar günlük olarak takip edilmekte en uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümler sunulmaktadır. Özet bilgisi verilen programın koşullarını öğrenmek, siz yatırımcılar için uygunluğunun tespit edilebilmesi ve proje danışmanlık hizmeti almak için lütfen iletişime geçiniz.